Categories DesignPosted on

Sybarite Architects Design Yen: an Authentic Soba Restaurant

SEEN is delighted to hear that Sybarite, the London-based architecture and design practice, has designed Yen, a high-end Japanese restaurant that opened its doors on 28th November. Just look at the photos! This is surely a destination for foodies and architecture fans alike.

Overlooking the Thames at 190 Strand, Yen will follow in the footsteps of its successful sister restaurant located in the St Germain de Près area of Paris and will offer traditional Japanese cuisine, specialising in buckwheat soba noodles.  Guests will be able to experience the art and theatre of the twice-daily noodle preparation by the restaurant’s soba specialists, Maruno Hidenori and Katsuki Sakurai, within a bespoke glass space on show to all the restaurant. Both Maruno and Sakurai trained with the “Master of Soba” Mr Takahashi Kunihiro in Yamanashi, Japan.

Sybarite embraced the challenge of the initial design brief set by Onward Holdings Co. Ltd., the Japanese fashion company which includes Joseph and Jil Sander in its portfolio – in cohering with Japanese materiality, design cues and construction techniques. High ceilings emphasise verticality and light, and a timber treescape structure inspired by bamboo forests recreates a tree canopy effect. The Japanese wood of choice, maple, has been positioned in varying thicknesses and tones around columns and across the ceiling and together, the contrasting widths of the structure allow a play of light and shadow which give the vast space a sense of both depth and intimacy.

A standout design detail is a lightweight floating timber staircase that connects the entrance to the main dining floor below. It appears as a full timber cantilevered monocoque construction, however cleverly concealed steel engineering creates a robust structure. Each timber section was carved from a single block of maple timber using artisanal carpentry methods. The staircase was a stylistic addition that Sybarite added to the brief to aid impact on entrance, allowing diners to step off the busy street into an all-encompassing Japanese experience.

At the base of the stairs, a white cobbled garden feature includes a 6m tall real bamboo sculptural centrepiece. Guadua and natural black bamboo poles were chosen to create contrast, similar to the multi-tonal maple treescape.

A sushi counter has been created from yellow cedar timber, which is traditionally used in Japan for many applications from housing structures to shoji screens. Japan is one of the biggest importers of yellow cedar.

At the mezzanine level, perforated Japanese inspired maple window screens have been applied internally at the entrance area to provide a greater level of privacy for customers while still maintaining views into and out of the restaurant.

Within the restaurant’s private dining room, ambient back lighting showcases the delicacy of paper used for the Japanese inspired goutenjou (coffered) ceiling. The floor in the private dining room has been designed to mimic traditional Japanese tatami matting using Bolon woven vinyl flooring and black rubber trims – a modern robust twist, fit for restaurant application.

Both the private room and mezzanine spaces feature Japanese-style metallic hand-painted wallpaper by Misha, chosen for the leafy textures which are a subtle nod to the bamboo forest concept.

Simon Mitchell, co-founder of Sybarite, commented: “We’re thrilled to have the opportunity to deliver a design that respects and celebrates traditional Japanese craftsmanship whilst creating a contemporary and timeless backdrop to host the capital’s next restaurant destination.”

Cristoforo Santini of Yen, said: “We are excited to bring such a unique offering to London, in a particularly exciting new development.  We hope that the restaurant will become a hub of high-quality Japanese food with a great atmosphere and drinks list to match.”

yen-london.co.uk

Yen
190 Strand
5 Arundel Street
London
WC2R 3DN

Seen this week

Categories ArtPosted on

House of Vans London X Studio PSK: Let There be Light

One of SEEN’s favourite venues is House of Vans in Waterloo, the skate park and cultural space bar none. We hear that until 17th December 2017 House of Vans London has partnered with Studio PSK, award-winning London-based design and creative studio, to transform Tunnel 1 into a shifting, multicoloured lighting installation open to the public.

Categories Food&DrinkPosted on

aqua kyoto: A Christmas Alternative

If the thought of Christmas with its attendant indulgences makes you long for the cuisines of other countries, then have a look at the winter menus on offer from aqua kyoto. A feast for the eyes as well as the stomach they have a lunch menu offering – essentially elevated bento boxes, which are as …

Categories DesignPosted on

Dinny Hall: A Shining Star

SEEN had the privilege recently, of hearing iconic jeweller Dinny Hall speak about her life and career in jewellery and design. She started off in the seventies when jewellery didn’t have the profile it has now, so in that sense she was very much a pioneer. She hung out with the cool musicians of the …