Categories ArchitecturePosted on

One Pear Place, Waterloo

Studio Kyson has completed ‘One Pear Place’, an iconic new mixed use building in the heart of Waterloo, juxtaposed between the Old Vic Theatre and the Old Fire Station, SEEN reckons it will soon become a local landmark serving as a key node within the wider regeneration of Waterloo and Lower Marsh. It includes two retail units at ground level, two floors of B1 office space across the first and second levels, and nine C3 residential units across the third and fourth levels.

Kyson_One Pear Place_London_©Hufton+Crow_007

Kyson_One Pear Place_London_©Hufton+Crow_008

Situated at the junction of Waterloo Road, Baylis Road and The Cut, (152-158 Waterloo Road & 2-10 Baylis Road SE1 8SB being the existing addresses), the scheme comprises a mix of retail, office and residential space forming part of a greater regeneration project (also by Kyson) that includes the neighbouring ‘Fire Station’ and two other adjoining sites.

Kyson_One Pear Place_London_©Hufton+Crow_013

The historic street plan reinstates an important anchor to the cruciform townscape, whilst the articulation and materiality mediates between two distinctly characterful areas, resulting in a building that is simplistically elegant and intelligently conceived.

Kyson_One Pear Place_London_©Hufton+Crow_022

On Baylis Road the building is conceived as two elements on a faceted building line relating to the scale and rhythm of the parade, whilst Waterloo Road sees the building take on a larger singular form that responds to the scale and form of The Old Vic Theatre (opposite) and the Fire Station (adjacent).

Kyson_One Pear Place_London_©Hufton+Crow_023

The building is externally finished in a natural limestone cladding to Waterloo Road, Pear Place and part of Baylis Road. The three westernmost bays of Baylis Road are made of a red handmade Danish brick with white mortar. The entrance to the office units is via Pear Place, a private gated space securely controlled by a fob access system. Upon entering through the main gate the entrance door is located on the corner of Pear Place with a framed and fully glazed door opening inwards.

Kyson_One Pear Place_London_©Hufton+Crow_024

The building structure comprises a reinforced concrete frame and floor slabs with piled foundations, while the floor structure is formed of 300mm reinforced concrete. Minor elements such as window supports are of galvanised steel, and party walls & separating walls are laid in block-work.

Congratulations to its new occupants. SEEN wishes they were one of the lucky ones!

www.kyson.co.uk