Categories ArchitecturePosted on

Pink House by Simon Astridge

seen-london

London-based Simon Astridge Architects have created a home extension and transformation of a tired Victorian house in North London. The main feature that leads to the residence’s name, Pink House, is the light pink façade, which accentuates the warm-toned colours found in the existing brick walls.

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_1

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_2

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_3

Approached by a young family to extend and reconfigure their mid-terrace house in Islington, Simon Astridge’s team prepared, designed and cast a series of pigmented concrete samples for the project; with the final colour being used to cast a new rear pink concrete wall with an integrated sliding window, which allows the inside to merge with the outside, while the wooden slatted door hinges into the new space below two triangular roof lights.

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_4

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_5

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_6

Internally, pink plaster was left exposed as a final finish, celebrating both the process of construction and the unfinished aesthetic. Soft hues complement the incoming furniture and lighting, collected by the family during their travels. Two roof lights are set above the wooden dining room table and reveal the thickness of the concrete roof.

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_9

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_10

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_11

The new rear family living and cooking space was given an internal double height void that connects the ground and first floor through sight, sound and cooking smells. This subtle architectural idea connects the family whilst also giving them privacy. The concrete counter set at the centre of the space has been designed to serve both as space for food preparation and casual dining.

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_12

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_13

The interior has been decorated with a soft palette of materials, such as green lacquered storage cabinets built along on one side of the space. Light-toned plywood panels line the ceiling featuring a large green-painted void filled with hanging copper plant pots to help connect with the rear courtyard, while the study and children’s homework area are above.

the-pink-house-simon-astridge-residential-extensions-london_seen-london_14

A 1:20 scaled model was made of these spaces and formed a key part of the presentation to the client and it is one of a number of materially focused projects by Astridge, who is based in Tufnell Park, North London.

simonastridge.com

Simon Astridge
1st Floor
9 White Lion Street
London
N1 9PD

Seen this week