Categories ArchitecturePosted on

The Study House by Studio 30 Architects

seenlondon

Studio 30 Architects have re-modelled a loft and added a part double-height glazed rear extension with a sedum roof to a neglected terrace house in south-east London, creating a juxtaposition between the original Victorian building and the double-height contemporary extension. This project is one of the 24 shortlisted home improvements for the New London Architecture’s ‘Don’t Move, Improve’ competition. The overall winners will be announced at The Building Centre in London on 26th January 2017.

study_house-after-view_from_kitchen

study_house-after-view_of_dining

Previously used as a tutorial space by Goldsmith’s University, Clare and Henri Bredenkamp of Studio 30 worked with the property’s owners – a couple who had seen their home needs evolving but didn’t wish to move again – to meet their new living requirements. These included a space for the couple and their young son, an area to work from home, and their wish for a modernist light-filled home, whilst preserving the few remaining original features of this four-storey Victorian building.

study_house-after-view_of_kitchen

The most striking feature of this project is the junction between where the original Victorian building ends and the contemporary extension begins, which is emphasised by a tall narrow staircase entering the part double-height living space, thus creating an elegant slim-line vault. The Victorian brick façade is continued along this junction through the use of bricks in the kitchen island.

study_house-after-view_of_loft

study_house-after-view_of_double-height

The scale of the contemporary additions at basement and upper ground floor level are repeated at loft level. Here, the studio space enjoys elevated views of the City through a large bespoke picture window encased in plywood. Period features within the principal rooms are restored, and high skirting boards, cornicing and shutters reinstated.

study_house-after-view_of_garden

study_house-after-view_of_playhouse

Another highlight of the project is the kids’ playhouse to the rear of the garden. The cantilevered ‘glass box’ (created using polycarbonate sheet) echoes the form and rhythm of the main house, achieving equilibrium between the multiple roles of this SE London home, once a place of study, but now also a place of living, work and play.

www.studio30architects.co.uk

Studio 30 Architects
38 St Donatt’s Road
London
SE14 6NR

Credits

Photography © Salt Productions Ltd.

Seen this week

1 thought on “The Study House by Studio 30 Architects”

Comments are closed.