Categories ArchitecturePosted on

Park House: Love at First Sight

seenlondon

It was love at first sight with Park House. This end-of-terrace Islington town house in London’s Richmond Avenue was creatively transformed by Lipton Plant Architects (LPA), reconnecting the interiors and building a two-storey-high glass rear addition to offer residents views between its various levels, and out to the garden.

richmond-avenue_complete_02

richmond-avenue_complete_01

The results are so original, intelligently resolved, aesthetically pleasing and enduring, that Park House has been shortlisted for New London Architecture’s 2017 ‘Don’t Move, Improve’ competition that awards London’s best-designed and most innovative new home extensions. Amongst the other 23 shortlisted projects is R2 Studio’s Delawyk Module House, already featured in SEEN.

richmond-avenue_complete_03

richmond-avenue_complete_04

As LPA explained, a family home must be adequately interconnected, and this was recognised as the conceptual container that underpinned the design: the relationship between inside-outside, upstairs-downstairs, living-working, loud-quiet had to be boundlessly linked with the scale and width of the existing north London property, as defining features (large reception rooms, impressive floor to ceiling heights), the lower ground and rear addition sat awkwardly against the historic proportions, and were closed in and dark.

richmond-avenue_complete_05

richmond-avenue_complete_06

The solution was to demolish a series of walls at ground level to create the open-plan living, kitchen and dining room. The rear wall on the ground floor was also removed and replaced with a double-height glass extension, transforming it into an open space that reaches out and makes connections with the ground floor and the garden, through a sliding glass door.

richmond-avenue_complete_07

A glazed tryptic – a ground floor balcony, an oriel stair seat and an internal study window – overlooks the double height space, creating playful and connected family spaces. A new white, folded-steel staircase hangs from the ground floor, purposefully missing the last riser and appearing to float.

richmond-avenue_complete_08

Will Park House be 2017’s ‘Don’t Move, Improve’ winner? It will be announced at an awards ceremony on 26th January 2017. Stay tuned with SEEN to learn the latest. More projects to come.

www.lparchitects.co.uk

Lipton Plant Architects
Seatem House,
39 Moreland Street
London
EC1V 8BB

Credits

Photography David Vintiner

Seen this week

1 thought on “Park House: Love at First Sight”

Comments are closed.